Kárpit készítés és kárpitos szolgáltatás Budapesten

Bútor kárpitozása

Bútor kárpitozása

Francia ágyak kárpitozása

2019. március 22. - Bútormester

Fekvőbútorok, ágyak kárpitosmunkái

karpitozott butor agyA kárpitozott franciaágy kifejezetten kényelmi, luxusbútor. Az előbbi a nagy méretek és a maximális rugalmasság, puhaság, az utóbbi a dús díszítések által valósul meg. A franciaágy fekvőfelülete 1900-2100 mm hosszú és 1600-1800 mm széles. Ez a felület nem csak mennyiségi kérdéseket vet fel, hanem különleges szerkezeti megoldásokat is igényel.

A kárpit kialakítása

A franciaágyakat textilheveder tartószerkezettel készítették. A hevederek kiosztása a rugós ágybetéteknél leírtak szerinti. A kárpit rugózatát 38/8-as és 38/9-es rugóelemekből készítették. A rugók száma mérettől függően 10-12x8-10 db. A rugózatot német zsinórozással kötötték le. Azért, hogy a viszonylag erős rugózat lágyabb legyen, a rugókat az eredeti magasságuk 70-75%-ára kötötték le a szokásos 2/3 helyett. A rugók befejező karikáinak iránya az ágybetéteknél leírtakkal azzal az eltéréssel egyezik meg, hogy az egy darabban kárpitozott betét rugózatát nem lehet egy művelettel lekötni.

A kárpitos munka részletei

A franciaágyak fekvőrészének kárpitját, párnázatát két alapmegoldás szerint készítették a kárpitosok. Az egyik megoldás esetén az alap- és felsőpárnázat fölé még egy paplant is készítettek Ez esetben kommersz megoldásként két vagy több részletből készült a kárpitozás, ugyanis a paplan és a fodor eltakarta a találkozási vonalakat. A másik megoldás szerint a rugózatra egy vékony alappárnázat, majd mélytűzött felsőpárnázat került.

A franciaágy végeit stílbútorok esetében feltétlenül párnázattal látták el. A barokk és rokokó franciaágyak végeit szinte kizárólag mélytűzéssel párnázták. A fejvégnél a belső, a lábvégnél mind a belső. mind a külső felületet mélytűzött párnázással készítették.

A kárpit rugószerkezete

A mélytűzött szerkezet nemcsak esztétikailag volt kiemelkedő megoldás, hanem ez volt az egyetlen olyan szerkezet, amely által nagy felületeket a bevonóanyag-toldások tökéletes takarást kaptak. A bevonóanyag feszes tartása ilyen nagy felületen tartósan más módszerrel nem oldható meg. Végül a legfontosabb, hogy más párnázati megoldás esetén a nagy értékű bútor az igénybe vettebb részeknél behorpad, sokkal előbb tönkremegy. A kárpitosok ezért csak a legjobb minőségű kárpit alapanyagot használják.

Francia ágyak és párnázat kárpitozása gyorsan jó minőségben. Olyan témák, melyeket érdemes részletesen megismerni: kárpit készítése, kárpitos műhely, bútor felújítás, ágy huzat, kárpitozás Budapest.

A bejegyzés trackback címe:

https://karpit.blog.hu/api/trackback/id/tr3214709789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása